ένα blog όπου, με τη βοήθειά σας, μπορούμε να εκθειάζουμε τα σωστά και ωραία και να αποβάλλουμε τις ασχήμιες της ζωής.
Πέμπτη 8 Μαΐου 2008
Ρίγανη, θυμάρι για πράσινες ταράτσες
Ζεσταίνουν τον χειμώνα, δροσίζουν το καλοκαίρι και ηχομονώνουν τα κτίρια
Ζεσταίνουν τον χειμώνα, δροσίζουν το καλοκαίρι και εξοικονομούν μέχρι και 11,8 % ενέργεια σε ένα κτίριο. Λειτουργούν ως ηχομόνωση και μειώνουν τα νερά της βροχής.
Ένα μέτρο της επιφάνειάς τους δεσμεύει μέχρι και 2,5 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και συγκρατεί μεγάλη ποσότητα αιωρούμενων σωματιδίων.
Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα πλεονεκτήματα της πράσινης ταράτσας. Οι πράσινες στέγες τα τελευταία χρόνια κερδίζουν έδαφος. Για τα πλεονεκτήματά τους, τον τρόπο κατασκευής και αξιοποίησής τους, έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν οι Αθηναίοι από τις 6 μέχρι τις 12 Μαΐου στην πρώτη έκθεση «Πράσινες Ταράτσες» που διοργανώνει ο Δήμος Αθηναίων στην Πλατεία Κοτζιά.
Τρία είδη κατασκευών
Για να δημιουργήσει κάποιος μια μικρή όαση εκεί όπου συνηθίζεται να υπάρχουν κεραίες και θερμοσίφωνες, μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία είδη κατασκευών. «Υπάρχει ο εκτατικός τύπος που σηκώνει φορτίο έως 120 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και όπου χρησιμοποιούνται φυτά χαμηλής βλάστησης όπως πόες και αρωματικά φυτά, ο ημιεντατικός τύπος που σηκώνει φορτίο από 120 έως 270 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο και όπου η φυτική κάλυψη μπορεί να είναι ακόμα και θάμνοι, και ο εντατικός τύπος με φορτίο μεγαλύτερο από 270 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο, όπου μπορείς να βάλεις ό,τι θες: θάμνους, δέντρα ακόμα και πέργκολες», σημειώνει ο κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εργοληπτών Γεωπόνων Έργου Πρασίνου (ΠΕΕΓΕΠ) και μέλος της Επιτροπής Πρασίνου του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.
Ο κ. Τάτσης επισημαίνει και το ενδιαφέρον του κόσμου να στραφεί προς τις πράσινες ταράτσες: «Το 1998 είχα φτιάξει μία, πέρυσι δώδεκα, ενώ φέτος έχω ήδη φτιάξει πέντε».
Φυτά που αντέχουν
Ρίγανη, θυμάρι, λεβάντα, φασκόμηλο, δεντρολίβανο και κουμαριά είναι τα φυτά που ενδείκνυνται, καθώς αντέχουν στις δύσκολες συνθήκες του αστικού περιβάλλοντος, έχουν αρκετά χαμηλό κόστος και μικρές ρίζες.
Ένας Αθηναίος που θέλει να μετατρέψει την ταράτσα του σε πράσινο καταφύγιο, πρέπει πρώτα να απευθυνθεί σε αρχιτέκτονα και γεωπόνο για την απαραίτητη μελέτη, βάσει της οποίας θα προσαρμοστεί η κατασκευή στο κτίριο. «Κάποιος που θέλει να φτιάξει μια πράσινη ταράτσα πρέπει να λάβει υπόψη τη στατικότητα του κτιρίου.
Αν αυτή είναι καλή, τότε μπορεί να χρησιμοποιήσει φυτά με μεγάλο ριζικό σύστημα, όπως μανόλιες ή κυπαρίσσια, αλλιώς πρέπει να επιλέξει φυτοδοχεία που επιτρέπουν στη ρίζα των φυτών να φτάσει μέχρι ένα συγκεκριμένο σημείο», επισημαίνουν οι σπουδαστές του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου Δράμας, Αχιλλέας Καμπούρης και Γιώργος Μπακούμης.
---------------------------------------------------
Πηγή: Τα ΝΕΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
Θάθελα ν' ακούσω και για το κόστος κάτι
Άστο, στην ελλάδα δίνουμε ΜΟΝΟ ιδέες, η υλοποίησή τους είναι κάτι το απραγματοποίητο...
Δημοσίευση σχολίου